GGD Flevoland gaat 50 procent van de gastouders onaangekondigd bezoeken

Verschillende gemeenten en provincies intensiveren het toezicht op gastouders, zo ook Flevoland. De GGD gaat niet 5 procent maar 50 procent van de gastouders onderwerpen aan een jaarlijks inspectiebezoekje. Hiermee loopt het vooruit op een wetswijziging waarin wordt vastgelegd dat 50 procent onaangekondigd geïnspecteerd moet worden. Dat moet het landelijke zicht op de kwaliteit van de gastouderopvang verbeteren, meldt Omroep Flevoland. 

In Flevoland zijn er achthonderd gastouders. Om 50 procent te kunnen controleren, heeft de GGD drie extra controleurs aangenomen. Daarmee zijn er nu dertien in dienst die de inspecties gaan uitvoeren. Dat gebeurt in Lelystad, Almere, Dronten, Noordoostpolder en Zeewolde. Ook Urk intensiveert het toezicht, maar daar wordt dit jaar nog niet 50 procent van de gastouders gecontroleerd. Doelstelling voor dit jaar is 31 procent.

Diploma en VOG

Controleurs letten onder meer op het bezig van een geldig diploma, Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en de registratie bij een gastouderbureau. Gastouders mogen een maximaal aantal kinderen opvang en ook daar let de GGD op. Hun woning moet rookvrij zijn en voor kinderen jonger dan 1,5 jaar moet er een aparte slaapruimte zijn ingericht.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky