Friese scholen krijgen spel aangeboden over politiek

Het Provinciespel, een initiatief van de provincie Fryslân in samenwerking met ProDemos, is een nieuw, levensecht spel om jongeren inzicht te geven in de politiek in Fryslân. Zo begrijpen en onthouden ze beter hoe democratie werkt, wat de provincie doet en hoe het is om Statenlid te zijn. Het spel wordt gratis aangeboden aan Friese basisscholen, het voortgezet onderwijs en het MBO. Dit meldt provincie Friesland.

Het Provinciespel is een interactieve bijeenkomst waarbij jongeren de provincie Friesland inrichten. Niet met woorden, maar met daden. Tijdens het spel ligt midden in de Statenzaal een plattegrond van Fryslân met daarop enkele grote plaatsen en wegen. De plattegrond kan worden ingericht met blokken, die bijvoorbeeld een bos, ecoduct, fietspad of vliegveld uitbeelden.
 

Politiek als spel

Het spel wordt gratis aangeboden aan Friese basisscholen (groepen zeven en acht), het voortgezet onderwijs en het MBO. Het vormt een aanvulling op de vakken maatschappijleer en Nederlands. De leerlingen richten zelf een politieke partij op en bepalen zelf hun standpunten. Door middel van overleg, argumentatie en het vinden van een meerderheid voor hun voorstel krijgen ze het voor elkaar – of niet. Dat hangt uiteindelijk af van de stemming.
 
Zo ervaren de leerlingen hoe een democratische samenleving werkt. Na afloop kunnen ze vragen stellen aan een Statenlid en horen zij of vergaderingen in het echt ook zo verlopen.
 

Informatie een aanmelding

Meer informatie en aanmelding op de website van ProDemos.
 
Door: Nationale Onderwijsgids