Keuzegids MBO

Slopers, bakkers of liftmonteurs: in sommige sectoren is een schreeuwend tekort aan werknemers met een mbo-diploma. De instroom van middelbare scholieren lost het probleem in deze beroepen de komende jaren niet op. Dit blijkt uit de Keuzegids mbo, die vandaag verschijnt. Dit meldt Keuzegids mbo 2020.

Het UWV publiceerde in september een lijst van honderd beroepen met een nijpend personeelstekort. De conclusie van de uitkeringsorganisatie: “er is vooral een tekort aan mensen met specifieke kennis en vaardigheden. In ruim de helft van deze krapteberoepen gaat het om vakmensen met een middelbare beroepsopleiding." Terwijl de arbeidsmarkt staat te springen om afgestudeerde mbo’ers, kiezen velen van hen er juist voor om verder te studeren. Uit de Keuzegids blijkt dat zo’n 50 procent van de mbo’ers, na het afronden van een opleiding, doorstroomt naar een hoger mbo-niveau of een hbo- of associate degree-opleiding.
 

Tekorten bij veiligheid, (af)bouw en techniek

Uit Keuzegids-analyses van arbeidsmarktprognoses tot 2024 van het ROA blijkt dat de vraag naar mbo-geschoolde mensen in branches als (af)bouw, techniek en zorg alleen maar toeneemt. In de sector bouw, afbouw & infra is, ondanks de stikstofperikelen, de kans op werk het grootst. Toch kiest slechts 5,5 procent van alle middelbare scholieren voor een opleiding die hen klaarstoomt tot bijvoorbeeld tegelzetter, meubelmaker of stukadoor. Ook is er al jaren een tekort aan personeel bij defensie en de politie, maar met een instroom van slechts 3,7 procent is de sector veiligheid & defensie zelfs het minst populair bij de studiekiezer. Het gaat niet alleen om de brede sectoren: ook op het niveau van specifieke opleidingsclusters zijn er legio voorbeelden waar instroom en baankansen niet gelijklopen, zoals te zien in de tabel hieronder.
 
Middelbare scholieren kiezen minder voor de opleidingen waarbij de baankansen goed tot zeer goed zijn, zoals ambachtelijke techniek. Denk hierbij aan specialistische beroepen waarvan de kennis dreigt te verdwijnen, zoals schoenmaker of pianotechnicus.
 
De ongelijkheid in instroom versus baankansen geldt ook andersom. Voor populaire studies als pedagogisch werk, ICT-beheer & -ontwikkeling en commerciële dienstverlening is het perspectief op de arbeidsmarkt niet bijzonder rooskleurig. Een overzicht van alle opleidingen en baankansen staan in de nieuwe Keuzegids mbo. Veel scholieren streven tegenwoordig naar een zo hoog mogelijke opleiding. Uit deze cijfers blijkt een belangrijke vraag: hoe motiveren we leerlingen de komende jaren om voor een kansrijk beroep in het middelbaar beroepsonderwijs te kiezen?
 

Keuzegids mbo 2020

In de Keuzegids staan nieuwe cijfers over het studiesucces en een vernieuwde, regionale, indeling van alle mbo-opleidingen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids