Normal_gereedschap_techniek

Het tekort aan technici wordt volgens de technische sector met name veroorzaakt door de slechte aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven (28%). Hierdoor past het profiel van potentiële werknemers niet bij de uitstaande vacatures. Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. Ruim 1200 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek. Dit meldt ROVC.

Oorzaken tekort technici

Een andere oorzaak die de respondenten aanwijzen voor het tekort aan technici is vergrijzing (21%). Werknemers gaan met pensioen, maar er is niet genoeg aanwas om hen op te volgen. Ook het huidige imago van de technische branche (21%) helpt niet om het tekort op te lossen.  
 

Tekort op ieder niveau

Het tekort aan goede technici is op allerlei niveaus merkbaar. Het grootste gemis aan technici wordt ervaren op mbo-4 niveau (46%). Maar ook op mbo-3- (23%) en hbo-niveau (21%) is er onvoldoende technisch opgeleid personeel. Technische organisaties zijn het hardst op zoek naar mediors met twee tot vijf jaar ervaring. Op dit niveau verwacht bijna de helft (47%) van de technische organisaties een tekort in de komende 5 jaar.   
 
John Huizing, directeur bij ROVC: “Dat er te weinig technisch geschoolde medewerkers in Nederland zijn, zorgt ervoor dat bedrijven naar andere opties gaan kijken. Het aandeel buitenlandse technici in Nederlandse bedrijven is bijvoorbeeld nog nooit zo hoog geweest. Een creatieve oplossing, maar het kan ook wat dichter bij huis gezocht worden. Technische bedrijven kunnen werknemers aannemen die op het eerste oog misschien niet aan de gestelde eisen voldoen. Dit omdat ze een andere opleiding hebben genoten of omdat het kennisniveau niet geheel bij de praktijk aansluit. Deze werknemers kunnen bijgeschoold of opgeleid worden. De technische branche krijgt er hierdoor werknemers bij en lost zo het tekort zelf op. Een win-win situatie.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids