Normal_stuurgroepondervoedingondervoedingsonderwijsmoetbeter

Ondervoeding is een veelvoorkomend probleem in alle sectoren van de zorg. Het leidt tot complicaties en slechte genezing. Goede voedingszorg is daarom een essentieel onderdeel in de verpleegkundige zorg. Toch bestaat slechts 0,4 procent van de lessen op de mbo- en hbo-opleidingen voor verpleegkundigen en verzorgenden uit onderwijs over voeding. Dat kan en moet anders, aldus de Stuurgroep Ondervoeding in een persbericht.

Voedingsonderwijs ondergeschoven kindje

De opleidingen voor verpleegkundigen en verzorgenden erkennen dat er te weinig aandacht wordt gegeven aan voeding in de opleidingen. Taken en verantwoordelijkheden rondom voedingszorg zijn echter niet duidelijk en verpleegkundigen voelen zich niet bekwaam om goede voedingszorg te leveren. Zo is (onder)voedingsonderwijs een ondergeschoven kindje geworden.
 

Geef (onder)voedingsonderwijs

De Stuurgroep Ondervoeding heeft daarom een onderwijsexpertraad opgericht, met steun van het ministerie van Volksgezondheid. Het doel is om (onder)voedingsonderwijs binnen hbo- en mbo-opleidingen Verpleegkunde en Verzorgende te verbeteren. Voorzitter van de onderwijsexpertraad, dr. Marian de van der Schueren: “Wij zijn erg blij dat het ministerie van Volksgezondheid dit project gedurende 1,5 jaar ondersteunt. We hopen dat er zo meer verpleegkundigen en verzorgenden komen die voldoende zijn toegerust om goede ondervoedingszorg te leveren. Want uiteindelijk is iedereen die beter eet, eerder beter.”
 

Noodzaak (onder)voedingsonderwijs

Door ziekte ontstaat vaak ondervoeding. Maar liefst 25 procent van de patiënten in het ziekenhuis valt veel af of krijgt te weinig voedingsstoffen binnen voor een optimale genezing. In verpleeghuizen ligt de prevalentie van ondervoeding op 15 procent en in de wijkverpleging is het percentage nog veel hoger: 33 procent. Dat is zorgelijk want door ondervoeding verslechtert de prognose van de patiënt. Dit komt tot uiting in de cijfers: jaarlijks leidt ondervoeding tot 400 extra doden. En de kosten van ondervoeding de Nederlandse gezondheidszorg liggen op 1,8 miljard per jaar. 

Door: Nationale Onderwijsgids