Normal_muntgeld

In het schooljaar 2016-2017 hebben leerbedrijven veelvuldig de subsidieregeling praktijkleren aangevraagd voor de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Ten opzichte van andere jaren is dat een behoorlijke stijging. Door die toename hebben meer dan 92.000 mbo-studenten in 2016-2017 een stage kunnen volgen. Dat meldt de MBO Raad.

Dat meer leerbedrijven een aanvraag voor subsidie indienden is te lezen in monitoringsrapportage die onlangs verschenen is. Het recordaantal aanvragen heeft te maken met het aantrekken van de beroepsbegeleidende leerweg. Daardoor is de subsidie per bbl-plaats omlaag gegaan. De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) liet eerder al weten te pleiten voor een vast subsidiebedrag per bbl-plek.

Studenten in de richting bbl lopen wekelijks drie à vier dagen stage. De andere dag(en) van de werkweek gaan zij naar school. De minister van Onderwijs wil dat er door werkgevers meer bbl-plaatsen beschikbaar komen voor mbo-studenten. Personeelstekorten in de zorg, techniek en bouw kunnen op die manier opgelost worden, aldus de minister.

Eind dit jaar loopt de subsidieregeling praktijkleren af. Regioplan heeft van het ministerie van Onderwijs opdracht gekregen om die regeling te evalueren. Die evaluatie, die naar verwachting voor de zomer wordt opgeleverd, dient als input voor de volgende subsidieregeling.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids