Normal_opticien_optiker_oog

Een tweetalige mbo-opleiding is niet meer zo bijzonder. Tot nu toe was Engels altijd de tweede taal. Met een gedeeltelijk Duitse opleiding heeft het Deltion College een primeur. Dit meldt Nuffic.

Ruim 40 studenten begonnen vorige week aan de opleiding Optiek bij Deltion. Een meerderheid krijgt alleen les in het Nederlands. Voor de tweetalige variant hebben 14 studenten zich ingeschreven, vertelt opleidingsmanager Arnold Sterk. Hij is blij met dit aantal. “We hebben er in deze opstartfase wel wat ruchtbaarheid aan gegeven, maar nog niet veel.” Sterk verwacht nog enkele studenten te kunnen overhalen. “We moeten de voordelen duidelijk maken aan de anderen”, zegt hij, “Onderzoek wijst uit dat je veel meer kans op een baan hebt als je de Duitse taal op een hoger niveau spreekt.”
 
Deltion is in Noord-Oost-Nederland de enige school met een opticien-opleiding. De keuze voor het Duits ligt daar daarom misschien meer voor de hand dan elders, legt Sterk uit. De studenten van de tweetalige opleiding volgen de helft van de vakinhoudelijke lessen in het Nederlands. Dinsdag is hun ‘Duitse dag’. Dan leren ze bijvoorbeeld in die taal refractie-afwijkingen te berekenen, maar ook hoe onderdelen van een bril in het Duits heten. Of, zoals Sterk het samenvat: “Alles wat je nodig hebt om goed te kunnen functioneren in een optiekzaak in Duitsland.” Daarnaast wordt er aan gewerkt dat de studenten aan het eind van de opleiding het Duits beheersen op B2-niveau.
 
Voor de praktijklessen is een native speaker aan het docententeam toegevoegd. Siegfried Dekker, een seniordocent met Duitse roots, neemt de theorielessen in het Duits voor zijn rekening. Dekker is erg belangrijk voor de tweetalige opleiding, benadrukt Sterk. “Dankzij zijn connecties zijn we goed op de hoogte van wat er in Duitsland gebeurt, en hebben we daar al veel stageplekken.”
 
Dekker was zo’n drie jaar bezig met de voorbereidingen. De studenten ontvangen het reguliere diploma voor opticien-ondernemer en een Goethe-certificaat ter erkenning van hun taalniveau. Dat sluit aan bij de wensen van het Duitse bedrijfsleven en de geldende Europese normen. “Ze doen niet onder voor Duitse afgestudeerden”, zegt Sterk, “daar zorgen we voor.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids