Vak Duits op het mbo in gevarenzone, docenten starten actie

Docenten Duits luiden de noodklok over de Duitse taal. Docenten zien de verminderde belangstelling voor het vak Duits en vinden het tijd voor actie. Dat meldt RTV Noord. 

Op de Tag der Deutschen Sprache pakken ze op het Groningse Noorderpoort goed uit. De belangstelling voor de taal van onze Oosterburen gaat snel omlaag. “Het is dramatisch”, zegt docent Jaap de Boer. 

Duits in de handel 

Ook docent in opleiding Danae de la Ferte ziet de verminderde belangstelling in de Duitse taal: “Het is allemaal Engels, maar de meeste leerlingen beseffen zich niet dat Duits veel mogelijkheden biedt in de handel en in het beroepsleven.”

Gevarenzone 

De beide docenten worden gesteund door nieuw onderzoek onder alle mbo scholen in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat Duits in de gevarenzone zit en dat de kans bestaat dat het vak straks helemaal niet meer wordt gekozen. Door veranderingen in het les-aanbod is het nu een stuk makkelijk geworden om het vak Duits te ontwijken. De Boer vindt dat verschrikkelijk. “Ik wil met alle ROC’s in het Noorden een actieplan opstellen. We zijn een grensstreek, dus Duits spreken is een ‘moetje’”. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk d