Normal_mbo_leerlingen_koks_horeca

Minister Bussemaker van Onderwijs heeft het meldpunt stagediscriminatie op de website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) in gebruik genomen. Zij deed dat deze weel tijdens het rondetafelgesprek over stagediscriminatie en gelijke kansen in het mbo. Beroepsonderwijs en bedrijfsleven creëren met dit meldpunt voor studenten, scholen en bedrijven een plek om het probleem zichtbaar en bespreekbaar te maken. Dat meldt SBB.

Tijdens de rondetafelbijeenkomst gingen studenten, bedrijven en scholen in gesprek met de minister van Onderwijs. Michaël van Straalen, voorzitter SBB en voorzitter MKB-Nederland: "We hebben in deze bijeenkomst gesproken over praktijkvoorbeelden en oplossingsrichtingen. Alleen samen kunnen we de stappen zetten die nodig zijn om tot echte oplossingen te komen."

Voordat minister Bussemaker het SBB-meldpunt opende met een symbolische druk op de knop reflecteerde zij op de gesprekken van die ochtend: "Discriminatie bij het vinden van een stage is onaanvaardbaar en onacceptabel. Herken het, erken het, bespreek het en doe er wat aan! Daarbij is maatwerk enorm belangrijk, want wat goed werkt voor de ene student is niet altijd voor iedereen het beste." De minister riep ook op om werk te maken van bedrijfsbezoeken en snuffelstages, om jongeren en werkgevers kennis met elkaar te laten maken.

Ton Heerts, duo-voorzitter SBB en voorzitter MBO Raad, voegt daaraan toe: "Het mbo is een belangrijke weg naar zelfstandigheid voor een heel grote groep jongeren in Nederland. Het vinden van een stage is voor studenten daarin cruciaal. Die passende stage moet dan ook simpelweg voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht je afkomst. Het is goed dat studenten die deze gelijke behandeling niet ontvangen zich nu via dit meldpunt kunnen uitspreken."

Het meldpunt stagediscriminatie is te vinden op www.s-bb.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids