Studenten Deltion College nemen mobieltjes liever mee de klas in

Studenten van het Deltion College in Zwolle zijn het niet eens met het voorstel om mobiele telefoons ook in het mbo te verbieden. De studenten denken niet dat dit gaat werken, want ze moeten hun mobiele telefoons sowieso gebruiken om in te loggen op het schoolsysteem. Tijdens de lessen laten ze hun mobiele telefoons wel in hun tas, want zo zeggen zij ‘we zijn oud en wijs genoeg’. Dat meldt RTV Oost. 

Voorzitter van de MBO Raad, Adnan Tekin, gaf maandag 22 april in Trouw aan dat het voor veel mbo’ers beter zou zijn om strenger op te treden. Eigenlijk net zoals het er op de middelbare scholen aan toe gaat met mobiele telefoons. Vanaf 1 januari 2024 zijn er geen mobieltjes meer welkom in de klaslokalen.

Landelijk telefoonverbod gaat te ver 

Directeur Jan-Ernst van Driel van het Deltion College vindt een landelijk telefoonverbod iets te ver gaan. Onderwijsinstellingen moeten wat hem betreft zelf bepalen wat ze doen met de mobiele telefoon. De MBO Raad denk daar juist heel anders over. Studenten concentreren zich veel beter als ze geen mobiele telefoon bij zich hebben. “We nemen studenten zo alleen maar tegen zichzelf in bescherming”, aldus Tekin in Trouw.

Meningen lopen uiteen 

Op het Deltion College zijn er een aantal docenten het met Tekin eens. Een docent omgangskunde geeft aan dat een telefoon tijdens de les veel gedoe oplevert. Leerlingen raken te snel afgeleid. De docent in kwestie geeft aan zich soms meer politieagent te voelen dan leraar. Een andere docent vindt mobiele telefoons in de klas minder erg. “Studenten moeten er niet de hele tijd mee bezig zijn, maar voor mij is het geen probleem als deze op de hoek van de tafel ligt.” De leraar stelt dat je de telefoon ook kan gebruiken tijdens de les door middel van een quiz.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk