Normal_mbo_leerlingen_koks_horeca

De animo voor bakkersopleidingen op het mbo is de flink gestegen. Terwijl over het geheel genomen het aantal mbo'ers de laatste vijf jaar is gedaald, melden zich op bakkersopleidingen zo'n 25 procent meer studenten aan. De enorme toestroom heeft waarschijnlijk te maken met het populaire tv-programma's als 'Heel Holland Bakt', Jamie Oliver en de zender 24Kitchen, zegt onderzoeker Ruud Ververs van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Dit meldt het AD.

De populariteit van koken en bakken blijkt niet alleen uit de vele tv-programma's, ook op het internet wemelt het van de receptensites, blogs en YouTube-kanalen met kook- en bakfilmpjes. Ondanks dat het bakkersbestaan hard werken is voor een relatief laag salaris, spreekt het beroep toch vele jongeren aan. In totaal volgen nu ruim 2800 studenten een bakkersopleiding. Ook de koksopleidingen pikken een graantje mee, daar is het aantal nieuwe inschrijvingen gestegen met 7 procent naar bijna 8700 studenten op mbo-niveau.

Door de programma;s op tv heeft niet iedereen een realistisch beeld van het beroep maar de baankansen zijn goed, zegt Ververs van SBB. Zeker voor banketbakkers en koks. Een leerling die nu begint aan de opleiding heeft een goede kans om direct na de driejarige opleiding aan de slag te kunnen, zegt Ververs. Dat geldt niet voor broodbakkers, voor hen zijn de baankansen gering.

© Nationale Onderwijsgids