Koning bezoekt leerbedrijf vanwege impact corona op jeugdwerkloosheid

Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag 1 juli een werkbezoek gebracht aan logistiek dienstverlener Dachser in Waddinxveen, een door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) erkend leerbedrijf. SBB heeft vanwege de coronacrisis het actieplan ‘Stages en Leerbanen’ gelanceerd. Doel is om bedrijven te stimuleren leerplekken aan te bieden zodat jongeren werkervaring kunnen opdoen. Dit helpt bij het voorkomen van schooluitval en vergroot de kansen op de arbeidsmarkt. Vanwege de coronacrisis is er extra druk ontstaan op de beschikbaarheid van leerplekken. Dit meldt Rijksvoorlichtingsdienst.

De Koning begon zijn bezoek met een rondleiding door het magazijn van het bedrijf. Daar sprak hij met een aantal studenten en stagebegeleiders over hun ervaringen met de stageplekken. Aansluitend sprak hij met bijna afgestudeerde studenten en begeleiders over ambities en toekomstperspectief. Dachser is een Duits familiebedrijf dat belang hecht aan de ontwikkelingsmogelijkheden voor zowel nieuwe als bestaande werknemers. Het bedrijf heeft in samenwerking met SBB tijdens de coronacrisis alle stagiaires in dienst weten te houden.
 
De Koning nam vervolgens deel aan twee rondetafelgesprekken waarin de aansluiting van beroepsonderwijs op bedrijfsleven centraal stond. SBB geeft aan dat ruim 500.000 (V)MBO-studenten, zijinstromers en herintreders leerbedrijven zoeken om praktijkervaring op te kunnen doen. Dit is van belang voor het behalen van het vakdiploma, het voorkomen van schooluitval en een goede start op de arbeidsmarkt. Daarnaast krijgen de leerbedrijven zo de kans om het tekort aan goed opgeleide vakmensen aan te vullen.
 
In het eerste gesprek vertelden vertegenwoordigers van leerbedrijven uit de horeca, het campingwezen en het Scheepvaart- en Transportcollege Rotterdam over de impact van de coronacrisis op de stagebegeleiding en de opleiding van de studenten. Het tweede gesprek ging over beleidsontwikkeling op zowel Rijks- als sectoraal en regionaal niveau. De Koning sprak met vertegenwoordigers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de gemeente Gouda, opleidingsinstituut ROC Mondriaan, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel namens de supermarktbranche en de SBB over beleidsmaatregelen om jeugdwerkloosheid aan te pakken.
 
In gesprekken en door werkbezoeken informeren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich over de gevolgen van de coronapandemie en de inzet van maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. De werkbezoeken vinden plaats met inachtneming van de geldende richtlijnen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids