Combiwel voor Kinderen vraagt aandacht voor taalvaardigheid van kinderen

Combiwel voor Kinderen, een Amsterdamse non-profit kinderopvangorganisatie, organiseert op woensdag 31 januari een speciaal voorleesmoment met comedian en presentator Edson da Graça. Met dit initiatief wil Combiwel voor Kinderen het belang van taalontwikkeling bij schoolgaande kinderen benadrukken. De presentator, bekend van De slimste mens, Willem Wever en Heel Holland Bakt Kids, leest de leerlingen van MK Oostzanerwerf voor uit Juf Braaksel, het favoriete kinderboek van zijn 9-jarige dochter. Woordkunstenaar Manu van Kersbergen is moderator en gaat in gesprek met taalspecialist Simone Smak en Esther Lagendijk (stadsdeelbestuurder Amsterdam Noord) over het belang van taal in een multiculturele stad als Amsterdam. Dat meldt Combiwel. 

Het evenement vindt plaats tijdens de Nationale Voorleesdagen 2024 en Edson da Graça leest die dag voor om de jonge Amsterdammertjes te motiveren. Taal is de basis van een mooie toekomst en zorgt voor gelijke kansen in het leven van kinderen. “Lezen is zó belangrijk voor je woordenschat. Door het lezen van een boek word je gestimuleerd om je eigen fantasie te gebruiken. Als kind las ik veel en het heeft zeker bijgedragen aan de carrière die ik nu heb,” aldus Edson da Graça.

Taalachterstand in groep 1

De ontwikkeling voor taal begint al op jonge leeftijd. Een taalachterstand in groep 1 haal je zelden meer in, meldt het Centraal Planbureau (2020). Door een gebrek aan tijd van zowel ouders als leraren hebben kinderen steeds vaker een taalachterstand. En een vroege achterstand in taalvaardigheden heeft negatieve gevolgen voor de langere termijn.

Stimuleren van taalvaardigheid 

Combiwel voor Kinderen heeft dankzij het werk van hun taalspecialisten extra aandacht voor taalontwikkeling. Hierdoor worden schoolgaande kinderen al op jonge leeftijd extra geholpen bij het stimuleren van taalvaardigheid. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de school en leerkracht. “Omdat we vaak in kleine groepjes werken, is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Het ontlast de leerkracht (of pedagogisch medewerker) omdat de taalspecialist zelfstandig aan de slag kan,” zegt Simone Smak, taalspecialist bij Combiwel.

Extra hulp bij taal is hard nodig want de leesvaardigheid van Nederlandse jeugd is de afgelopen jaren drastisch gedaald. Een op de drie Nederlandse jongeren is nu ‘onvoldoende geletterd’ en heeft een leesniveau dat niet volstaat om als zelfstandig burger deel te nemen aan de maatschappij, blijkt uit internationaal onderzoek (Pisa Nederland 2023). Ook groeien steeds meer kinderen op in taalarme gezinnen en hebben extra ondersteuning nodig. De taalspecialisten van Combiwel helpen bij taal, spelling, voorlezen, maar ook met
meertalige taal-en boekprojecten. “Het vroeg beginnen met voorlezen is belangrijk om leesplezier en taalontwikkeling te bevorderen. Een goed begrip van taal heeft veel invloed op de sociale, emotionele en intellectuele ontwikkeling van een kind,” aldus Simone Smak.

Door: Nationale Onderwijsgids