Normal_leeg_lokaal

Gemeente Oude IJsselstreek heeft grote plannen voor het onderwijs in de gemeente. Zo willen ze nieuwe scholen bouwen, colleges verduurzamen, terwijl de scholen in kleine kernen behouden worden. Het prijskaartje dat aan de nieuwe toekomst hangt is berekend op ongeveer dertig miljoen euro. Dit meldt de Stentor.

De grootte van het budget kan een grote impact hebben op de ontwikkelingen in de gemeente. De reserves zijn namelijk bijna op en de overheid  zal vanaf 2026 nog minder uitkeren aan gemeenten. 
 
Daarom heeft wethouder onderwijs en financiën Marco Bennink, samen met schoolbesturen en kinderopvanglocaties, een nieuw huisvestingsplan ontwikkeld. Het plan wordt uitgevoerd over zestien jaar en is naar verwachting eind 2039 klaar.
 
Naast het plan van dertig miljoen, wil de gemeente ook nog integrale kindcentra creëren in Gendringen en Silvolde. Nieuwe basisscholen die hier opgericht worden, moeten ook ruimte vrij maken voor een kinderopvang. De begroting hiervoor is uitgekomen op twintig miljoen.

Concrete stappen

De komende vier jaar worden er al meerdere stappen uit het plan uitgevoerd. Zo moet de verduurzaming van schoolgebouwen beginnen, maar tegelijkertijd wil de gemeente scholen voor kleine kernen behouden. Daarnaast moeten de schoolgebouwen een maatschappelijke functie vervullen, zoals een buurtzorg of buurthuis.
 
Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch