Na een proef in Groningen kunnen peuters en kleuters beter en eerder fietsen

Kinderen tussen 2 en 6 jaar leren beter en eerder fietsen als ze op school of bij de opvang in aanraking komen met fietsen. Dat blijkt uit de proef 'Jong op de fiets', die de afgelopen maanden werd gedaan op twee kinderdagverblijven en basisscholen in Groningen. Dat meldt de provincie Groningen.

De opvang en scholen mochten de loopfietsen, fietsen met trappers en helmen maandenlang uitproberen. De kinderen kregen op een speelse manier les van fietsdocenten van Huis voor de Sport Groningen en pedagogische medewerkers. De kinderen konden veel oefenen op het schoolplein. Als ze genoeg balans hadden opgedaan met een loopfiets stapten ze over naar een fiets met trappers. Ze leerden dat het normaal is om een helmpje te dragen tijdens het fietsen. Ook ouders werden gestimuleerd om vaker met de kinderen te fietsen.

De proef 

De proef liep vanaf januari 2023 op twee kinderdagverblijven en basisscholen in de provincie. In totaal deden er 144 kinderen mee, waarvan 94 op kinderdagverblijven en 50 op basisscholen. Halverwege de proef kon 35 procent van de 2- tot 4-jarigen fietsen, tegenover 8 procent bij de start van het project. In het basisonderwijs liep het aantal kinderen dat kan fietsen op van 56 naar 70 procent. De verwachting is dat de eindmeting nog betere resultaten oplevert. 

Ouders vinden fietsen riskant of gebruiken de bakfiets 

De gemiddelde leeftijd waarop kinderen leren fietsen stijgt al jaren en daarnaast zijn ze steeds minder vaardig. Dat komt omdat ouders fietsen riskant vinden of liever andere vervoersmiddelen gebruiken, zoals de bakfiets of de auto. Voor veel mensen met een migratieachtergrond is leren fietsen minder vanzelfsprekend. En in sommige gevallen is er geen fiets beschikbaar.

Door: Nationale Onderwijsgids