Normal_portemonnee__geld__pgb

Incassobureaus GGN en Flanderijn eisen sinds de zomer van 2022 vaker geld op namens de kinderopvang dan voorheen. Sinds afgelopen zomer is het aantal openstaande bedragen dat ze namens de kinderopvang opeisen tussen de 15 tot 20 procent toegenomen. Duizenden ouders hebben betalingsachterstanden op de kinderopvang. Dit meldt NU.nl.

Voorheen kwam het bijna niet voor dat ouders de rekening voor de kinderopvang niet betaalden, omdat ze de zorg voor hun kinderen nodig hebben voor werk of hun studie. Wanbetalers hebben meestal betalingsachterstanden op de zorgpremie of hun telefoonabonnement. Waardoor er nu toch een toename is in het aantal ouders dat de kinderopvang niet betaalt, is niet helemaal duidelijk. Vooral omdat de betalingsachterstanden al afgelopen zomer ontstonden, vóór de verhoging van de tarieven van de kinderopvang dit jaar.

Maatschappelijk probleem

GGN denkt dat dit pas het begin is. Vanwege de hogere energiekosten en duurdere boodschappen, zullen ook de hoge tarieven voor de kinderopvang een knelpunt worden. “Ik vraag me af of de overheid de ernst ziet van dit maatschappelijk probleem. Als mensen kinderen niet meer kunnen brengen, valt hun inkomen mogelijk ook weg. Terwijl ze juist meer inkomen nodig hebben”, zegt directeur Wim van Limpt van GGN.
Incassobureaus komen pas om de hoek kijken als kinderopvangorganisaties zelf al eerst hebben geprobeerd de achterstanden op te lossen met betalingsregelingen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky