Effect verbod winst kinderopvang onderzocht door Van Gennip

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken laat onderzoek doen naar bepaalde financieringsvormen in de kinderopvang. De sector is daar blij mee, want er zijn zorgen over belastinggeld dat naar grote private-equitypartijen gaat. Dat meldt het Financieele Dagblad.

De Tweede Kamer stelde eerder vragen over investeerder Bencis. Die had stilzwijgend honderden kinderdagverblijven opgekocht onder Samenwerkende Kinderopvang. Bencis had voorheen ook kinderopvangketen Estro in bezit, maar die ging failliet. Ook de minister maakt zich zorgen over de invloed van grote investeerders in de kinderopvangsector.

Financieringsvormen 

Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) en partijen in de Tweede Kamer vinden dat er een verbod op winstuitkeringen voor investeerders moet komen. Maar Van Gennip wil eerst weten of deze maatregel wel effectief is. Ook moet haar onderzoek uitwijzen welke verschillende financieringsvormen er zijn en wat de effecten van een winstverbod of tariefregulering zijn. “Het gaat niet alleen om dividenduitkeringen, het gaat om vastgoedinvesteringen, het gaat om leningen die 8 procent renderen, het gaat om overnames Dat wil ik gewoon goed onderzoeken.” En daar staan de brancheorganisaties achter.

Door: Nationale Onderwijsgids