Artsen moeten opletten op symptomen acute hepatitis bij jonge kinderen

Het RIVM en leverspecialisten roepen artsen op om goed op te letten bij verdachte symptomen van acute hepatitis bij kinderen. Ook in Nederland duiken er steeds meer kinderen op met deze leveraandoening. Bij het transplantatiecentrum in het UMC Groningen zagen de afgelopen weken meerdere gevallen binnenkomen. Dat meldt de NOS.

Hoeveel gevallen er nu in Nederland zijn is niet bekend. Het UMC Groningen heeft dit jaar vier kinderen behandeld. Drie van die kinderen moesten een levertransplantatie ondergaan. Het UMCG is het enige ziekenhuis in Nederland dat deze transplantaties uitvoert bij kinderen.

Ontsteking aan de lever 

Hepatitis is een algemene term voor een ontsteking aan de lever. Vaak wordt dit veroorzaakt door de bekende hepatitisvirussen (A tot en met E), maar dat is nu niet het geval. De oorzaak wordt nog door de WHO onderzocht, want dat is nu nog niet duidelijk.

Niet gerelateerd aan coronavaccinaties 

Kinderleverchirurg Ruben de Kleine zegt dat alle kinderen eigenlijk heel gezond zijn. “Er is geen duidelijke aanleiding, geen beschadiging van buitenaf. Voor zover we nu weten is het ook niet gerelateerd aan corona of aan de vaccinaties tegen corona.” De meeste kinderen zijn ook niet eens gevaccineerd tegen corona.

De plotselinge opleving leidt vooralsnog niet tot onrust bij in het UMCG. “We vragen ook geen extra maatregelen van mensen. We vragen alleen aan artsen om extra op te letten.”

Geelzucht, stollingsproblemen en sufheid 

Voor artsen is het goed mogelijk om de symptomen van acute hepatitis te herkennen. De Kleine: “Een griepachtig beeld en wat heel specifiek is voor een ernstige leverontsteking is geelzucht, stollingsproblemen en sufheid. Dat hoor je eigenlijk niet te hebben en dat zijn ook de alarmsymptomen die kinderartsen en huisartsen kennen.”

De WHO waarschuwde afgelopen week al voor acute hepatitis. In het Verenigd Koninkrijk waren tientallen kinderen ziek. Ze waren misselijk, hadden geelzucht, diarree en buikpijn. De meeste patiënten zijn tussen de 2 en 5 jaar, maar er zijn ook enkele gevallen van tieners bekend. Ook in Spanje, Denemarken en de VS zijn besmette kinderen gevonden. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk