Normal_rss_entry-142545

Alle ouders van pasgeboren baby's in Barneveld krijgen vanaf september een speciaal vaccinatiegesprek met een jeugdarts van de GGD. Het gesprek maakt deel uit van een campagne waarmee Barneveld probeert om de vaccinatiegraad in de gemeente te verbeteren. Recent bleek uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat in Barneveld en Neder-Betuwe de minste kinderen worden ingeënt. Dit meldt ANP.

Landelijk wordt meer dan 90 procent van de kinderen ingeënt tegen infectieziekten als kinkhoest, mazelen, bof en rode hond. In Barneveld krijgt maar 69,3 procent van de kinderen die prikken en de deelname daalt. Volgens de gemeente komt dat enerzijds omdat in de Gelderse gemeente veel bevindelijk gereformeerden wonen, die op religieuze gronden bezwaar hebben tegen vaccinaties. Anderzijds zijn er net als elders in het land meer ouders die om andere redenen tegen de prikken zijn.

Barneveld gaat ook informatie plaatsen op internet en folders uitdelen over het belang van inenten, aldus B en W dinsdag in antwoord op politieke vragen. Begin volgend jaar wordt bekeken of de campagne succes heeft.

Vaccinatie is ruim drie jaar geleden ook een onderwerp van discussie geworden binnen de kinderopvang. Het is een toenemende trend van (hoogopgeleide) ouders die ervoor kiezen hun kind niet te vaccineren. Zij zien de mogelijke gevolgen van een vaccinatie als schadelijker dan de inenting zelf. Een acht maanden oude baby in Den Haag werd ernstig ziek doordat hij was besmet door een ouder kind op de kinderopvang dat bewust niet was ingeënt. De baby zelf zou zijn eerste inenting tegen mazelen met 14 maanden krijgen volgens het vaccinatieschema van het RIVM. De discussie die daarna ontstond ging over de vraag of kinderdagverblijven niet-ingeënte kinderen mogen weigeren of niet.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids