Normal_pm__opvang__kov__kinderen__leidster__kinderopvang

Vandaag gaan de eerste scholen en kinderopvangcentra op het door verwoestende orkanen getroffen Sint Maarten weer open. De overheid heeft met ondersteuning alles in het werk gesteld om dat voor elkaar te krijgen. “School is na een ramp van groot belang voor kinderen. Zij vinden er structuur en veiligheid. Het helpt hen om de stress na de orkaan te verwerken en hun zorgen te vergeten”, zegt Bart Vrolijk, onderwijsexpert van UNICEF ter plaatse. Dit meldt UNICEF.

Een team van UNICEF Nederland met expertise in noodhulp, onderwijs, kinderbescherming in Caribisch Nederland is sinds het begin van de ramp dag en nacht in touw om de hulp georganiseerd te krijgen. Ze werken zowel vanuit Nederland als op Sint Maarten. Op Sint Maarten werkt UNICEF samen met plaatselijke leerlingbegeleiders om kinderen psychosociale hulp te bieden via leraren en maatschappelijk werkers. Ook op de andere zwaar getroffen eilanden in het Caribisch gebied levert UNICEF hulp, waaronder veilig drinkwater, hulpgoederen en spel- en leermateriaal voor kinderen.
 
Ondanks dat de hulp nu goed op gang is, maakt UNICEF zich nog zorgen over het welzijn van de kinderen in de regio. Door de moeilijke omstandigheden waar huishoudens in verkeren na een ramp als deze zijn kinderen kwetsbaar en kan geweld tegen kinderen toenemen. Mensen zijn hun huis en bezittingen kwijt, terwijl hun inkomen onzeker is geworden. Of kinderen in die omstandigheden voldoende verzorging krijgen in een veilige omgeving, is een belangrijk aandachtspunt van UNICEF.
 
Vooral kinderen zonder legale status op Sint Maarten kunnen zich in een kwetsbare positie bevinden. “Samen met de kinderbeschermingsinstanties- en relevante ministeries zoeken we uit welke kinderen hulp moeten krijgen en bieden dat zo snel mogelijk”, aldus La-Toya Charles, Caribenexpert van UNICEF in het gebied.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids