Normal_kinderopvang_jongen_verf_handen_met_verf

De Brancheorganisatie Kinderopvang is weer begonnen met het opstarten van een benchmarkonderzoek in de kinderopvangsector. Door het invullen van het onderzoek, voldoen de kinderopvangcentra aan de verplichting om de CBS-enquête Welzijnswerk, peuterspeelzaalwerk en kinderopvang in te vullen. Dit meldt Brancheorganisatie Kinderopvang.

De brancheorganisatie werkt voor het onderzoek samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) om de administratieve lasten voor kinderopvangorganisaties te verminderen. De resultaten uit het benchmarkonderzoek worden verwerkt in het Brancherapport kinderopvang. Eerdere versies van dit onderzoek zouden weerklank hebben gevonden bij onder andere de landelijke politiek en beleidsmakers. De brancheorganisatie benadrukt daarom het belang om als sector zelf over cijfers te beschikken, die een goed beeld van de ontwikkelingen in de betreffende sector weergeven. Hoe meer kinderopvangorganisaties meedoen aan het onderzoek, hoe betrouwbaarder het beeld over de sector.

Voor het onderzoek zou de brancheorganisatie gewerkt hebben aan een aantal wensen van leden, zoals het beter herkenbaar maken van gastouderopvang in de enquête en de waarde van de benchmarkrapportage te verhogen voor deelnemende organisaties. Verwacht wordt dat in mei de benchmark kinderopvang wordt opengesteld om in te vullen. 

© Nationale Onderwijsgids