Normal_cinekidapplab

Ouders downloaden vaak riskante apps voor hun kinderen. Door een miljoenenaanbod aan kinder-apps hebben ouders simpelweg geen idee welke geschikt zijn. Dat moet anders. Om ouders op weg te helpen is Cinekid AppLab ontwikkeld, een gratis app met een onafhankelijke selectie van veilige en kwalitatieve applicaties voor kinderen. Dat meldt Cinekid.

Om kinderen te beschermen is het belangrijk dat onveilige apps geen kans krijgen. Mijn Kind Online bracht in 2014 het onderzoek 'Kapers op de kust - over het kapen van persoonsgegevens door kinder-apps' uit. Hieruit blijkt dat vier op de tien applicaties, waaronder veel kinder-apps, onveilig zijn. Cinekid AppLab selecteert maandelijks de nieuwste en beste apps voor kinderen tussen de 2 en 18 jaar. Ouders kunnen apps selecteren op leeftijd en categorieën als 'bewegen', 'communiceren', 'gratis', 'knutselen', 'leren en weten' en 'puzzelen en denken'. Alle apps worden onafhankelijk beoordeeld en zijn allemaal voorzien van recensies en filmpjes.

"Kwalitatieve apps dragen op veel manieren bij aan de ontwikkeling van een kind", aldus Peter Nikken, bijzonder hoogleraar Mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en senior Jeugd en Opvoeding bij het Nederlands Jeugdinstituut. Er bestaan ontelbaar veel applicaties die gunstig zijn voor de emotionele, fysieke, cognitieve en creatieve groei. Ouders staan dan ook positief tegenover digitale media. Door het enorme aanbod tasten ouders echter nog in het duister.  Apple's App Store bevat 1,5 miljoen apps en Google Play store heeft maar liefst 1,6 miljoen apps in de aanbieding. Het grootste gedeelte hiervan zijn gericht op kinderen. En elke dag komen er honderden nieuwe apps bij. "Ouders willen graag de juiste keuze maken, maar je ziet niet altijd meteen of een app onveilig is", verklaart Remco Pijpers van stichting Kennisnet.

Ouders geven voorkeur aan gratis kinder-apps. Ook geven ouders hun kinderen de vrijheid zelfstandig apps te downloaden, als deze maar geen geld kosten. Pijpers legt uit dat er grote kwalitatieve verschillen zijn tussen gratis apps en betaalde apps. "Gratis apps hebben in veel gevallen commerciële doeleinden, bevatten in-app aankopen en gaan onzorgvuldig om met persoonsgegevens van kinderen. Denk hierbij aan foto's, namen en adresgegevens." Bijna de helft van alle ouders is daarom wel bereid te betalen voor een app, als dit de veiligheid van de app garandeert, blijkt uit onderzoek van Tech and Play uit 2016.

© Nationale Onderwijsgids