Normal_laptop__typen__solliciteren__bloggen__verslag__huiswerk__student

Onderwijsbonden waarschuwen tegen de in opkomst zijnde commerciële scriptiebegeleiders. Steeds meer studenten maken gebruik van een extern bureau dat hen tegen betaling begeleidt bij het schrijven van hun scriptie. Dit meldt Trouw.

De scriptiebegeleiders helpen studenten bijvoorbeeld bij het opstellen van een geschikte onderzoeksvraag, of kijken het eindproduct na op spel- en taalfouten. Kosten: tussen de 60 en 90 euro per uur.
 
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is dan ook bang dat de ongelijkheid onder studenten op deze manier toeneemt. Niet elke student kan dergelijke bedragen op tafel leggen. Voorzitter Carline van Breugel zegt tegen Trouw dat “er binnen de opleiding genoeg persoonlijke aandacht zou moeten zijn, zodat alle studenten de eindstreep kunnen halen”.
 
De Algemene Onderwijsbond (AOb) wijst echter op de weinige uren die scriptiebegeleiders per student hebben. Voor een volledig afstudeertraject is dat ongeveer 15 uur, zegt bestuurslid Douwe van der Zweep. “ Veel docenten besteden er meer uren aan dan ze uitbetaald krijgen.”
 
Sommige hogeronderwijsinstellingen proberen dit op te lossen door scriptiebegeleiding in groepen geven, waardoor de beschikbare uren bij elkaar kunnen worden opgeteld. Anderen beginnen zelf een intern scriptieadviesbureau, al dan niet tegen vergoeding.
 
Door: Nationale Onderwijsgids