Normal_digivita-code-event

Meer dan zestig meisjes leren zaterdag 9 maart programmeren bij hogeschool Windesheim tijdens het DigiVita Code Event. In diverse programmeerworkshops leren meisjes van 8 tot 16 jaar bijvoorbeeld hoe ze zelf een app, game of website kunnen maken. Dit doen ze onder begeleiding van vrouwelijke ict-professionals en ict-studenten van Windesheim. Dit meldt hogeschool Windesheim.

Zelf app, game of website maken

De meisjes gaan aan de slag met onder andere verschillende robots, de Micro:bit en een 3D-printer. Ook programmeren ze kunstwerken en leren ze werken met Scratch en Blockly. ’s Middags is er een informatiemarkt waar de meisjes laten zien wat ze allemaal geleerd en gedaan hebben.
 

Meer meisjes in ict

DigiVita is een initiatief van VHTO, het landelijk expertisebureau dat zich inzet voor meisjes/vrouwen in en bèta, techniek en ict en wordt georganiseerd in samenwerking met Windesheim. Met het DigiVita Code Event willen we meisjes op een laagdrempelige manier kennis laten maken met de veelzijdigheid van ict. In Nederland kiezen nog steeds weinig meisjes voor een opleiding of carrière in de ict-sector. Vaak omdat ze een beperkt beeld hebben van de mogelijkheden, geen vrouwelijke rolmodellen kennen of denken dat ict alleen iets is voor jongens. Meisjes zijn actieve gebruikers van ict-toepassingen. Met de programmeerevents wil VHTO hen stimuleren om zelf ook ‘creator’ te worden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Marjolein Hulst