Foto: Floris Boogaard

Met de opening van het klimaatcentrum door Ban Ki-moon vorige week op de Zernike Campus werd nogmaals duidelijk hoe belangrijk het is om ons voor te bereiden op extreme weersomstandigheden door een veranderend klimaat. En dat is precies wat Floris Boogaard doet. De lector Ruimtelijke Transformaties van de Hanzehogeschool Groningen brengt met zijn studenten in kaart wat we moeten en kunnen doen. Dit meldt Hanzehogeschool.

Vorige week tekende de Hanzehogeschool, samen met de gemeente Groningen, Rijksuniversiteit en waterschappen het samenwerkingsverband ‘Climate Initiative Noord-Nederland.’ In deze klimaatadaptatieproeftuin werken bedrijven, onderzoekers en studenten samen aan oplossingen voor extreme weersomstandigheden. 
 
“In wezen zie ik heel Groningen als proeftuin. We zetten hele straten onder water om te zien hoe onze waterdoorlatende stenen het doen. Maar ook hoe de mensen erop reageren. We kijken ook naar klinkers met brede voegen of stenen waardoorheen gewassen kunnen groeien.”
 
De proeftuin test nog veel meer. Wadi’s zijn belangrijk. Boogaard: “Dat zijn in wezen lager gelegen grasvelden in stedelijke gebieden waar water naartoe kan stromen en weglopen. Je zou ze kunnen zien als nieuwe afwateringsriolen die rekening houden met de toekomst.”
 
Een plek waar zo’n Wadi al kan rekenen op steun is de Groningse wijk Selwerd. Hanzestudenten Caspar Dohle en Jeroen van Luyn deden onderzoek naar het klimaatbestendig inrichten van de wijk. Het aanleggen van verlaagde groenstroken biedt naast de opvang van water de mogelijkheid om ontmoetingsplekken te creëren. Ook krijgen bewoners meer verantwoordelijkheid voor invulling/onderhoud van de leefomgeving. 
 
De proeftuin is een concept dat de Hanze in samenwerking met onder andere de gemeente en provincie Groningen, Waterschap Noorderzijlvest en onderzoeksgroep GELIFES van de Rijksuniversiteit de komende maanden verder gaat realiseren. Doel is het testen en tonen hoe Noord-Nederland in de breedste zin bijdraagt aan de klimaatvraagstukken. De proeftuin zal binnen een jaar gerealiseerd zijn, een deel bij Building maar vooral ook op verschillende plekken in de stad en op de Zernike Campus.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids