Jessica Zweers van Hanzehogeschool Groningen is Docent van het Jaar 2021

Jessica Zweers, docent bij de opleiding Medische Diagnostiek van de Hanzehogeschool Groningen, is uitgeroepen tot Docent van het Jaar 2021. Tijdens de online finale van deze verkiezing, die jaarlijks wordt georganiseerd door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), wist Zweers de andere drie finalisten achter zich te laten. Naast de eervolle titel en een bokaal wint ze ook een beurs van 25.000 euro, te besteden aan onderwijsinnovatie. Dit meldt de Hanzehogeschool Groningen.

Zweers wist de jury te overtuigen met haar enthousiasme, en haar vermogen om ingewikkelde concepten duidelijk over te brengen. Of zoals ze in de jurybeoordeling schreven: “Wij zijn onder de indruk van de betrokkenheid van Zweers bij een groot aantal initiatieven, en hoe zij uitblinkt in onderwijsvernieuwing. De manier waarop zij studenten inspireert maakt haar een terechte winnaar.”

Voor Dick Pouwels, voorzitter van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool Groningen, kwam de winst niet als een verrassing: “Binnen onze hogeschool hebben we al vaak gezien hoe Jessica als rolmodel studenten en collega’s weet te inspireren, en hoe ze het onderwijs blijft vernieuwen. Juist ook tijdens deze coronaperiode. We zijn trots dat we zo’n goede docent in onze gelederen hebben, en deze prijs is een prachtige stimulans om haar mooie werk voort te zetten.”

Over Jessica Zweers

Jessica Zweers (37) werkt al bijna tien jaar als docent bij de major Medische Diagnostiek van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Ze staat zowel voor de klas als in het laboratorium, en geeft een verscheidenheid aan theorie- en praktijkvakken, waaronder Wiskunde, Scheikunde en Biologie. Daarnaast is Zweers actief als hogeschooldocent onderwijsvernieuwing, en in deze rol zet ze zich in voor activerende werkvorming, ondernemerschap en digitalisering. De verbinding aangaan met studenten en collega’s is haar grootste drijfveer, en ze hoopt dan ook dat het winnen van deze prijs hier nog meer mogelijkheden voor gaat bieden. “Ik ben ontzettend trots en dankbaar dat ik zo'n fijn team achter me heb staan die een ecosysteem van groei en ontwikkeling mogelijk maakt, en met deze prijs kunnen we hopelijk nog veel meer mooie vernieuwingen gaan doorvoeren”, aldus Jessica Zweers, de kersverse docent van het jaar 2021.

Als winnaar van de titel Docent van het Jaar 2021 ontvangt Zweers niet alleen de bokaal en het prijzengeld, maar krijgt ze ook een ‘erezetel’ in het bestuur van het Comeniusnetwerk. Dit netwerk richt zich op het verbinden van ervaringen en kennis over onderwijs en onderwijsvernieuwing. 

Door: Nationale Onderwijsgids