Hanzehogeschool schrapt tentamens wegens datalek bij online surveillance

De Hanzehogeschool Groningen heeft vanwege een datalek besloten om tentamens die deze week gepland staan uit te stellen. Door het datalek kunnen onbevoegden toegang krijgen tot de online omgeving waar studenten tentamens maken. Daardoor konden mensen die daar niets te zoeken hebben meekijken hoe studenten thuis tentamens maakten. Dit meldt RTV Noord.

Een journalist van de Groningse stadsblog Sikkom ontdekte het lek. Door het volgen van een inloglink kon hij meekijken met de studenten. “We zijn er door een journalist op geattendeerd dat hij tijdens tentamens vanuit de online surveillance-omgeving kon toekijken. Aangezien studenten in beeld waren, is dit een inbreuk op de privacy. Dit hoort niet en we betreuren dit”, laat de Hanzehogeschool weten in een e-mail aan studenten. De online surveillance-omgeving is vandaag offline gehaald.

Datalek

De journalist in kwestie had de Hanzehogeschool vorige week al geattendeerd op het lek, waarop een woordvoerder van de school liet weten dat onbevoegden verwijderd zouden worden uit de online omgeving. Toen de journalist later nog een keer inlogde via de link bleek de situatie echter onveranderd. De Hanzehogeschool werd nogmaals geconfronteerd met het lek. De school besloot toen om tentamens te schrappen om eerst het lek te kunnen verhelpen.

Tentamenweek

De Hanzehogeschool laat weten dat niet de gehele tentamenweek verloren gaat door het datalek: “Er zijn ook tentamens die gewoon door kunnen gaan omdat er geen online surveillance-omgeving nodig is, zoals een open boek-tentamen. Het merendeel van de tentamens gaat komende week dan ook gewoon door.” Hoe het verder gaat met de online surveillance-omgeving is nog niet duidelijk. “Een nieuwe, veilige online surveillance-omgeving creëren, lukt niet zomaar en kost even tijd”, aldus de woordvoerder.

Door: Nationale Onderwijsgids