Vereniging Hogescholen verwelkomt Politieacademie als geassocieerd lid

Woensdag is de Politieacademie als geassocieerd lid toegelaten tot de Vereniging Hogescholen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst ondertekenden Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen en Leon Kuijs, directie Politieacademie, het certificaat van lidmaatschap. De Politieacademie is het eerste geassocieerd lid van de Vereniging Hogescholen, zo meldt de sectororganisatie voor het hbo.

“De Politieacademie is van harte welkom”, aldus Thom de Graaf. “Hoewel de Politieacademie geen hogeschool is in de zin van de WHW (Wet op hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek), heeft de Politieacademie veel overeenkomsten met ons; niet alleen vanwege hun aanbod aan hbo-bachelor- en masteropleidingen maar ook vanuit het onderzoek met lectoren. We kunnen veel aan elkaar hebben.” 

Leon Kuijs: “Het is voor de kwaliteit van ons werk belangrijk om niet alleen verbonden te zijn met de Politiepraktijk maar ook met het beroepsonderwijs” Kathelijne van Kammen: “Ook voorzien wij de komende jaren een groeiende behoefte aan onderwijsarrangementen en leerroutes waarbij het hoger onderwijs en het Politieonderwijs beter op elkaar aansluiten”.

De Algemene Vergadering van de Vereniging Hogescholen stemde 9 februari jl. in met de wijziging van de statuten en het huishoudelijk reglement van de Vereniging Hogescholen om het geassocieerd lidmaatschap mogelijk te maken. De Politieacademie is de eerste instelling die formeel de Vereniging Hogescholen heeft gevraagd toe te mogen treden als geassocieerd lid.

Verbinding tussen Politieonderwijs en regulier onderwijs

De Politieacademie is een erkende instelling voor hoger onderwijs en verzorgt bachelor- en masteropleidingen op het brede Politievakgebied, naast Politie opleidingen op mbo-niveau.
De Politieacademie is bezig om de verbinding met het hoger onderwijs en met het middelbaar beroepsonderwijs te versterken, onder andere om het Politieonderwijs en het (hoger) onderwijs beter op elkaar te laten aansluiten. De komende jaren zal er een groeiende behoefte zijn aan slimme leerroutes waarbij het Politieonderwijs en het (hoger) beroepsonderwijs op elkaar aansluiten en elkaars opleidingscapaciteit benutten.

Daarnaast hebben hogescholen opleidingen die toe leiden tot specialistische functies binnen de opsporingstaak van de Politie bijvoorbeeld op het gebied van cybercrime en forensische opsporing. Als geassocieerd lid van de Vereniging Hogescholen is de Politieacademie nog beter in staat om aansluiting te vinden bij de actuele ontwikkelingen in het hoger onderwijs, zoals rond flexibel deeltijdonderwijs, digitalisering, praktijkleren en praktijkgericht onderzoek. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids