Vooraanmeldingen hbo zakken langzaam terug naar pre-corona niveau

Vorig jaar zagen hogescholen een grote stijging in het aantal aanmeldingen, maar uit de vooraanmeldingen van dit jaar blijkt dat minder studenten zich hebben aangemeld voor een hbo-opleiding. Volgens Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, zakt het aantal aanmeldingen langzaam weer terug naar het niveau van voor de coronacrisis. Dit meldt de Vereniging Hogescholen (VH).

Op dit moment hebben 157.950 studenten zich aangemeld voor een hbo-opleiding, wat 6,8 procent minder is dan vorig jaar na de aanmelddeadline. Aanmeldingen voor studies in de gezondheidszorg zijn echter wel stabiel gebleven, zelfs in vergelijking met de flinke stijging die vorig jaar plaatsvond. “Het is goed om te zien dat studenten wederom voor een opleiding in de zorg kiezen, daar is de nieuwe aanwas hard nodig”, aldus Limmen.

Vergelijking met 2020

Wel benadrukt de VH dat een echt goede vergelijking met vorig jaar niet eenvoudig is. Vorig jaar werd de aanmelddeadline met een maand verschoven van 1 mei naar 1 juni 2020. Daarnaast konden buitengewoon veel havoleerlingen doorstromen naar het hbo doordat het centraal eindexamen werd geschrapt. De VH vergelijkt de huidige cijfers met die van 1 juni 2020, maar omdat de aanmeldingen nog wel doorlopen kan er pas in oktober met zekerheid gemeld worden hoeveel studenten aan de start van het studiejaar 2021-2022 met een hbo-opleiding zijn begonnen.

Door: Nationale Onderwijsgids