Normal_ambulanceauto

Komend jaar is er tien miljoen euro extra beschikbaar voor de opleiding van ambulanceverpleegkundigen. Met dit geld kunnen de regionale ambulancevoorzieningen (RAV) de schaarste in verpleegkundig personeel in de acute zorg aanpakken. Dit meldt Rijksoverheid.

Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat hierover op korte termijn binnen de RAV’s en de verschillende Regionale Overleggen Acute Zorg concrete afspraken gemaakt worden. Het nu vrijgemaakte geld komt bovenop de 15,7 miljoen die minister Schippers eerder deze maand extra beschikbaar heeft gesteld om de beschikbaarheid en spreiding van ambulances te verbeteren.

Eerder dit jaar lieten Ambulance Zorg Nederland (AZN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) weten dat er meer geld nodig is om de opleidingen van nieuwe ambulancemedewerkers te bekostigen. Door vergrijzing, arbeidsmarktontwikkelingen, meer medewerkers in deeltijd en beleid rondom duurzame inzetbaarheid moet meer personeel worden opgeleid. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft nu met AZN en ZN een oplossing gevonden voor 2017 om voldoende nieuwe ambulanceverpleegkundigen of ambulancechauffeurs op te leiden. Het ministerie van VWS heeft daartoe tien miljoen euro extra beschikbaar gesteld. Dit staat in het bekostigingsbeleid voor de ambulancezorg 2017, dat de NZa maandag heeft vastgesteld.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids