Normal_rss_entry-6973

(ANP) - Ouders zouden er voor moeten zorgen dat hun kinderen niet alleen zwemdiploma A halen, maar ook B en C. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) deed die oproep woensdag. Schippers wil niet dat het schoolzwemmen weer verplicht wordt. Ze wijst erop dat eerder is afgesproken dat schoolzwemmen een verantwoordelijkheid is van gemeenten, scholen en ouders. 

Aanleiding is het overlijden afgelopen zondag van een veertienjarige jongen in de Maarsseveense Plassen en een oproep van de Reddingsbrigade Nederland om het schoolzwemmen weer verplicht te stellen. Schippers is het wel met directeur Raymond van Mourik van de Reddingsbrigade eens dat zwemles ontzettend belangrijk is. Ouders en kinderen moeten na diploma A niet stoppen. "Geef je kind nog echt even die paar extra zwemlessen zodat ze B en C ook halen. Want daar zit de crux. A wordt gedaan, nou B en C nog."

Van Mourik wil wel dat het verplichte schoolzwemmen terugkomt. "Als we de zwemcultuur in Nederland blijven afbreken, krijgen we Poolse toestanden waar jaarlijks honderden mensen verdrinken", waarschuwt Raymond van Mourik, directeur van Reddingsbrigade Nederland, zei hij woensdag in De Telegraaf.

Zijn oproep komt nadat zondag een veertienjarige jongen uit Utrecht was verdronken in de Maarsseveense Plassen. Ook de Omar al Farouq-moskee in Utrecht, waar de verdronken jongen leerling was, gaat ouders wijzen op het belang van zwemles. Volgens het moskeebestuur denken veel Marokkaanse ouders dat zwemles niet belangrijk is, omdat het geen verplicht schoolvak is.

Dit jaar zijn er al elf mensen in Nederland verdronken, veelal omdat ze niet goed konden zwemmen. Uit eerder onderzoek blijkt dat vooral de zwemvaardigheid van allochtone kinderen te wensen overlaat.