Normal_hogeschool_utrecht_gebouw

De Hogeschool Utrecht (HU) heeft een rechtszaak verloren die vijf studenten hadden aangespannen tegen de hbo-instelling. De studenten Medische Hulpverlening spanden de rechtszaak aan omdat zij studievertraging hebben opgelopen door een fout van de school. De rechter heeft de HU nu aansprakelijk gesteld voor de extra kosten die de vertraging heeft meegebracht. De hoogte van het schadebedrag wordt later bepaald. Dit melden het NRC Handelsblad, de NOS en RTV Utrecht. 

De vijf studenten vertegenwoordigen een groep van zo'n honderd studenten die aan de HU de bacheloropleiding Medische Hulpverlening volgden en studievertraging opliepen. De studenten liepen de vertraging op doordat zij nergens terecht konden voor een stage doordat zij door nalatigheid van de school niet ingeschreven stonden in het BIG-register. In dit register staan alle erkende medewerkers in de gezondheidszorg opgenomen. Ook stagiairs worden door bedrijven alleen aangenomen wanneer ze geregistreerd staan.

De benadeelde studenten vinden dat de hogeschool eerder had moeten ingrijpen omdat de stage een verplicht onderdeel is van de studie. Doordat de studenten geen stageplek konden bemachtigen, konden zij niet binnen de normale opleidingstermijn afstuderen. “De studenten hebben tot anderhalf jaar studievertraging opgelopen”, zegt Mark van den Hove, woordvoerder van het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR). “Dat heeft studenten veel geld gekost: per vertraagd jaar 20.000 euro”. Of zij deze extra kosten volledig vergoed krijgen wordt door de rechtbank op een later moment vastgesteld. De school zal de vergoeding uit eigen zak moeten betalen, het is niet toegestaan hiervoor subsidiegelden van de overheid te gebruiken, aldus de LSR.

© Nationale Onderwijsgids