Oekraïense leraren doen aanvraag om te werken op Nederlandse school

38 Oekraïense docenten hebben tot nu toe een aanvraag ingediend om op een Nederlandse school als leerkracht aan de slag te gaan. Twee aanvragen zijn inmiddels goedgekeurd. Dat blijkt uit de cijfers van het ministerie van Onderwijs. Dat meldt NU.nl

Leraren uit Oekraïne die in Nederland aan de slag willen moeten eerst hun diploma laten erkennen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Ook moeten zij beschikken over een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Tot die tijd kunnen ze wel alvast aan de slag als onderwijsassistent. De Oekraïense leraar werkt dan samen met een bevoegde Nederlandse leraar. De VOG is daarvoor wel noodzakelijk. 

UWV

Schoolbesturen hoeven voor werknemers uit Oekraïne geen tewerkstellingsvergunning aan te vragen, maar ze moeten het UWV wel melden dat ze Oekraïner in dienst nemen. 

Oekraïense kinderen 

Het ministerie laat verder weten dat er inmiddels 9.277 Oekraïense kinderen zijn ingeschreven op een Nederlandse school. Twee weken geleden ging het nog om 7.300 kinderen. In Nederland zijn er nu zo’n vijftienduizend leerplichtige Oekraïense kinderen.

Deze kinderen gaan naar een zogenaamde nieuwkomersschool of naar een reguliere basisschool. Ook zijn er verschillende tijdelijke onderwijslocaties geopend. Als er op de reguliere scholen geen plek meer is gaan de kinderen naar de tijdelijke onderwijslocaties.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk