Logo_niet_jouw_schuld_podcast

Rutgers (expertisecentrum seksualiteit) en Atria (kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis) willen via de alliantie Act4Respect stereotype denkbeelden over mannen en vrouwen doorbreken, omdat deze vaak ten grondslag liggen aan geweld of negatieve ervaringen. De opheffingen rondom de Voice hebben ons geleerd dat het belangrijk is om te weten wát je zegt over aangedaan geweld en op wélke manier het gezegd wordt. In deze podcastreeks vertellen professionals hoe zij dat in hun dagelijkse praktijk doen aan de hand van persoonlijke verhalen van jongeren die gendergerelateerd geweld hebben meegemaakt. 

'Niet jouw schuld’

Een podcast door en voor jongerenwerkers en professionals uit de velden zorg, onderwijs, veiligheid en justitie die te maken krijgen met slachtoffers van gendergerelateerd geweld. Praten over partnergeweld, ongewenst gedrag in het uitgaansgeweld of mishandeling is niet moeilijk, als je tenminste weet wát je kunt vragen en hóe de vragen gesteld kunnen worden. Want hoe behandel je een slachtoffer dat mishandeld wordt door diegene van wie ze houdt? Of hoe herstel je iemands zelfbeeld die ten onder gaat aan shame sexting? 
Beluister hier de podcast via Spotify!
Beluister hier de podcast via Apple Podcasts!

Afleveringen

De thema's partnergeweld, seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven, shame sexting, LHBTIQ+ representatie op scholen, gendergerelateerd geweld tegen jongens en straatintimidatie worden behandeld. Elke dinsdag wordt er een nieuwe aflevering gelaunched!

"Je moet weten dat je het verdient om hulp te krijgen, dat het niet jouw schuld is, dat je jezelf niets hoeft te verwijten."
- Tessel ten Zweege  

''Grensoverschrijdend gedrag is een machtsspel, waarbij de dader het slachtoffer zich machteloos laat voelen. We moeten er dan ook over blijven praten, zodat zij hun macht weer terug kunnen pakken.'' 
- Juliënne Beijer

Teamtool: in gesprek gaan met je collega's

Wat deze podcast speciaal maakt, is dat elke aflevering een teamtool bevat! Hierdoor kan je dieper ingaan op de onderwerpen die behandeld worden in de specifieke aflevering. Deze teamtool bestaat uit methodes, achtergrondinformatie en opdrachten speciaal ontwikkeld voor jongerenwerkers en professionals uit de velden zorg, onderwijs en justitie. Dit biedt de mogelijkheid het lerend vermogen van je collega's en organisatie te versterken op deze specifieke thema's van gendergerelateerd geweld.

Ga met elkaar aan de slag en help ons mee in onze missie om gendergerelateerd geweld onder jongeren te voorkomen!

Generatie Ja... en?

Deze podcast is speciaal ontwikkeld voor professionals. Voor jongeren is vorige week de publiekscampagne gestart: Generatie Ja..En? Met #IkZegErWatVan rekenen jongeren (17-23 jaar) af met traditionele stereotype opvattingen. Want die zijn een voedingsbodem voor seksueel, online en fysiek geweld. Binnen de campagne kunnen jongeren onder meer de vriendencheck te doen. Hoe anders denken hun vrienden over het gedrag van mannen en vrouwen? Voor meer informatie, zie: Generatie Ja... en?

Act4Respect

De publiekscampagne is onderdeel van het bredere programma Act4Respect dat voor én met jongeren, jongvolwassenen en professionals (werknemers) in beleid en praktijk werkt aan de preventie van fysiek, seksueel en online geweld. Naast deze publiekscampagne bestaat Act4Respect uit deskundigheidsbevordering, het (door)ontwikkelen van interventies en een kennishub voor professionals. Meer informatie kan je vinden op www.act4respect.nl of word lid van onze LinkedIngroep, waar al meer dan 450 professionals uit de velden onderwijs, zorg en veiligheid & justitie lid van zijn!

''Naast victimblaming bestaat er ook selfblaming. Positieve bekrachtiging kan dan helpen, dat is benadrukken wat het slachtoffer goed heeft gedaan in de situatie. Dat kan echt iemand weer in hen kracht zetten en de hersteltijd verkorten.''
- Slachtofferadvocaat Alex

Nieuwsgierig geworden? ‘niet jouw schuld’ is nu te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts!

Door: Nationale Onderwijsgids / Act4Respect