SIVON lanceert Veilig Internet voor het onderwijs

De toenemende digitalisering van het onderwijs vraagt om een veilige en betrouwbare internetverbinding. SIVON lanceerde op 9 juni in samenwerking met Kennisnet de dienst Veilig Internet: scholen krijgen daarmee gegarandeerd een veilige en betrouwbare internetverbinding. Scholengroep Rijk van Nijmegen is als eerste aangesloten op de dienst. Kort daarna volgen Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) en NUOVO Scholengroep. Dit meldt SIVON.

Veilig Internet van SIVON verbindt scholen op een veilige manier met het internet. Die veiligheid garandeert de coöperatie door aansluiting op het Nationaal Dienstencentrum (NDC), dit is een dienstencentrum dat Kennisnet speciaal voor het onderwijs heeft gebouwd. Elk schoolbestuur heeft een eigen firewall en is beschermd tegen DDoS-aanvallen.
 
“Veilig Internet wordt hiermee een dienst die vergelijkbaar is met water uit de kraan of stroom uit het stopcontact: je bekommeren om het gebruik maar niet om de veiligheid en beschikbaarheid”, zegt Bart Smulders, hoofd ict van Scholengroep Rijk van Nijmegen.
 

Eerste aansluitingen op Veilig Internet

Deze zomer worden de eerste 3 onderwijsinstellingen aangesloten op Veilig Internet van SIVON: Rijk van Nijmegen, Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) en NUOVO Scholengroep.
 

Extra veiligheidsmaatregelen

Doordat ict en internet niet meer weg te denken zijn uit het onderwijs, is het cruciaal dat scholen leerlingen beschermen tegen ongewenste webinhoud. Denk aan websites waarop porno of geweld worden verheerlijkt. SIVON heeft in de dienst Veilig Internet ingebouwd dat besturen op centraal niveau beveiligingsmaatregelen kunnen toevoegen. Dit zorgt ervoor dat gevaarlijke of kwaadaardige websites op scholen niet toegankelijk zijn voor leerlingen. Daarnaast kunnen schoolbesturen extra maatregelen toevoegen die specifiek zijn voor het bestuur.
 
“Aangezien leerlingen in hun onderwijs steeds meer gebruikmaken van ict is het niet alleen belangrijk dát ze toegang hebben tot goed internet, maar ook dat dat via een veilige verbinding kan”, zegt minister Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.
 

Bescherming tegen DDoS-aanvallen

Daarnaast heeft met name het voortgezet onderwijs last van DDoS-aanvallen. Een DDoS-aanval kan bijvoorbeeld tijdens een toets het systeem overbelasten waardoor het internet niet meer werkt. Veilig Internet beschermt scholen tegen DDoS-aanvallen, en zorgt dat het onderwijs door kan. 
 

Subsidie van het ministerie van OCW

Voor de totstandkoming van Veilig Internet is SIVON samen met Kennisnet uitvoerig in gesprek geweest met het onderwijsveld, onder andere met de schoolbesturen OMO, BOOR, OZHW, Aloysius en KIEN ICT. Op verzoek van de PO-Raad en de VO-raad is er een subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) toegekend. Hiermee is de realisatie van Veilig Internet mogelijk gemaakt.
 
Door: Nationale Onderwijsgids