Logo_nwo_logo

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 86 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. Dit meldt NWO.

De laureaten gaan met het geldbedrag onder andere onderzoeken hoe het brein complexe geluiden verwerkt en hoe je computers efficiënt kan laten rekenen aan reusachtige hoeveelheden data en ingewikkelde modellen. Ook zal met de Vidi een toolbox worden ontwikkeld waarin eenvoudig duizenden verschillende therapieën kunnen worden getest met een enkel experiment - met als uiteindelijk doel osteoporose te behandelen, en wordt een computersysteem ontwikkeld om menigtes te managen tijdens grootschalige evenementen.
 

Vernieuwingsimpuls

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.
 
In totaal dienden in deze Vidi-ronde 571 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn nu 86 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 15 procent. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids