Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

Aanstaande woensdag staken basisschoolleraren in het noorden van Nederland. Maar wat blijkt: steeds minder schoolbesturen betalen het salaris van stakende leraren door. Is er nu toch sprake van stakingsmoeheid? Dit melden RTV Noord en Omrop Fryslan.

De staking van woensdag is de eerste van de estafettestakingen die gepland staan, ondanks het werkdrukakkoord dat eind vorige week werd afgesloten. Voor de scholen en vakbonden is dit akkoord niet voldoende: de salariseis blijft staan. Toch lijkt de steun voor staking af te nemen. Steeds minder schoolbesturen in Groningen en Friesland betalen het salaris van de stakende docenten door, terwijl dit bij de vorige staking nog wel het geval was. 
 
Reden die bijvoorbeeld schoolbestuur Marenland uit Groningen aandraagt is dat de verantwoordelijkheid deze keer bij de leraren wordt neergelegd, omdat inmiddels niet alle schooldirecteuren meer achter de staking staan. Doordat leraren nu zelf moeten aangeven of ze willen staken of niet, wordt ook duidelijk wie er achter de staking staat en wie niet. Op basis van het aantal stakende leraren wordt dan bekeken of de school sluit of niet. Onderwijskoepel Proloog uit Friesland betaalt de leraren ook niet door. De koepel staat volledig achter de inhoud van de acties, maar als bestuur moet ook rekening gehouden worden met andere zaken, zoals het nakomen van de leerplicht.
 
Stakende leraren van wie het salaris niet doorbetaald wordt, kunnen hun geld veelal via de stakingskas van hun vakbond uitbetaald krijgen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids