Logo_algemene_onderwijsbond_aob_logo

De nieuwe wet beroep leraar, die sinds 1 augustus van kracht is, leidt nog tot veel vragen en discussies. Op sociale media wordt zelfs actie gevoerd tegen het lerarenregister, dat onderdeel is van die nieuwe wet. Volgens Liesbeth Verheggen, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb), is de nieuwe wet juist voordelig voor leerkrachten en is klagen daarom niet terecht. Dat meldt de AOb.

De AOb is voor het lerarenregister, maar die moet dan wel meerdere onderdelen hebben, zoals nu in de wet beroep leraar is vastgesteld. Het register moet namelijk geen afrekeninstrument zijn voor werkgevers, zegt Verheggen. Er moet volgens haar "balans zijn tussen meer autonomie en zeggenschap van de professional zelf en het afleggen van verantwoording via een register."

De onderwijsbond heeft zich altijd ingezet voor een lerarenregister met autonomie voor de leerkrachten. Er is door de bond zelfs een initiatief wetsvoorstel geschreven dat uiteindelijk door de Tweede en Eerste Kamer is overgenomen. Verheggen is trots op dat resultaat. Werkgeversorganisaties zijn dat volgens haar juist niet en hadden liever alleen een verplicht register gezien.

De wet beroep leraar gaat voor een deel over het versterken van de positie van de leraar in de school, een punt waar de AOb volgens Verheggen al heel lang voor strijdt. De bond hoopt bovendien dat het beroep van leerkracht door die toename van autonomie aantrekkelijker wordt. Ook een beter salaris, lagere werkdruk en meer bevoegde leraren voor de klas staan bij de onderwijsbond hoog in het vaandel.

Het wetsvoorstel dat uiteindelijk is aangenomen werd behalve door de AOb gesteund CNV Onderwijs, FvOV, Platform VVVO en Beter Onderwijs Nederland. De wet beroep leraar is inmiddels al bijna een maand van kracht. Docenten kunnen zich volgend jaar augustus inschrijven. Vanaf 2019 zijn leerkrachten verplicht om hun scholing in het register vast te leggen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids