Normal_rechter

Een voormalige docent van vmbo-school Prinsentuin in Andel (Noord-Brabant) is vrijdag veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur. Tegen hem was één jaar cel geëist. De 59-jarige man had twee jaar lang een relatie met een toen 16-jarige leerlinge van de school. Dit meldt Brabants Dagblad.

De man is alleen strafbaar bevonden voor de eerste paar weken van de relatie. Het meisje haalde kort na het begin van de relatie in 2007 haar diploma en ging van school waardoor er niet langer sprake was van een vertrouwensrelatie tussen leerling en leraar. De relatie tussen de twee duurde daarna nog wel anderhalf jaar. 
 
Het meisje was verliefd op haar leraar. Na een jaar werd de relatie ook seksueel. In 2010 kreeg Prinsentuin lucht van de relatie en ontsloeg de docent. In 2016 heeft het meisje aangifte gedaan bij de politie. Eerder kon zij dat nog niet omdat haar gezondheid de spanningen van een aangifte en proces niet toelieten, verklaart de officier van justitie. De man heeft de relatie bekend. 
 
Prinsentuin heeft de ontuchtzaak stilgehouden voor ouders en leerlingen van de school. De school zou geen standaardprocedure hebben over wie in een dergelijk geval zou moeten worden geïnformeerd. Volgens algemeen directeur Roy Palmen van ROC West-Brabant, waar Prinsentuin onder valt, vond de school “het niet zinvol om er extern over te communiceren”. De leerlinge was tijdens de bekendwording van de relatie al twee jaar van school. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids