Normal_knaw_logo

De Nederlandse maritiem historicus Louis Sicking en de Franse gedragseconoom Olivier l’Haridon winnen de Descartes-Huygensprijs 2016. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) vandaag bekendgemaakt. Zij krijgen de prijs voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking. Met de prijs, 23.000,- euro, kan de Nederlandse wetenschapper als gastonderzoeker naar Frankrijk en de Fransman kan onderzoek in Nederland doen. De feestelijke uitreiking van de Descartes-Huygensprijs is op maandag 30 januari 2017 in Amsterdam. Dit meldt de KNAW.

De jury roemt het indrukwekkende oeuvre van Sicking, zijn brede historische perspectief, zijn uitzonderlijke kennis van de talen, geschriften en archieven van West- en Noordwest-Europa en zijn vermogen om mensen bijeen te brengen. Met de Descartes-Huygensprijs kan Sicking zijn onderzoek naar maritieme conflicten tussen 1200 en 1600 versnellen. Sicking is al bezig met het plannen van seminars aan de universiteiten van La Rochelle, Bordeaux, Paris IV, Rouen en Montpellier.

De jury is onder de indruk van de belangwekkende publicaties en van de langdurige en continue samenwerking van l'Haridon met Nederlandse onderzoekers, promovendi en masterstudenten. Met de Descartes-Huygensprijs wil l'Haridon de komende tien maanden een intensieve samenwerking voortzetten met de Erasmus Universiteit. Die samenwerking kan onder andere leiden tot de ontwikkeling van nudge-technieken en digitale middelen, die mensen helpen bij het nemen van beslissingen in onzekere, veranderende situaties.

De Franse en Nederlandse regeringen hebben de Descartes-Huygensprijs in 1995 ingesteld. De prijs is bestemd voor wetenschappelijke onderzoekers voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking. In drie opeenvolgende jaren komen de geestes- en sociale wetenschappen, de natuurwetenschappen en de levenswetenschappen aan bod. De KNAW kiest de Franse kandidaat. De Nederlandse kandidaat wordt gekozen door de Académie des Sciences. Het te winnen geldbedrag van 23.000,- euro is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids