Logo_logo_windesheim

Eind januari 2015 hadden er al drie steekpartijen op scholen plaatsgevonden. Vaak geven daders signalen af, maar waar moeten scholen alert op zijn? Op dinsdag 17 maart wordt in het praatprogramma van Windesheim, Peper&Zout, besproken hoe potentiële daders herkent kunnen worden. Dit meldt Windesheim.

Termen als schoolaanslagen en radicalisering komen steeds vaker voor. De termen worden door elkaar gebruikt, maar vertegenwoordigen niet hetzelfde. Het gaat uiteindelijk om de achterliggende drijfveer van de jongere, niet om het wapen dat gebruikt wordt. De jongeren die een schoolaanslag hebben gepleegd zouden vooraf signalen afgeven. De vragen die daarbij naar boven komen zijn: wat zien we over het hoofd? Wie moet wat zien? Waar moeten we alert op zijn en wat hoort gewoon bij de leeftijd?

Voorafgaand aan het gesprek wordt de documentaire Pekka vertoond, over een jongen in Finland die in 2007 een schoolaanslag pleegde. In het praatprogramma wordt het gesprek aangegaan met een aantal mensen die bekend zijn met schoolaanslagen. De gesprekspartners zijn Birgit Pfeifer, hogeschooldocent en onderzoekers naar schoolaanslagen, Alexander Oey, regisseur van de documentaire Pekka, Ine Spee, crisisadviseur Instituut voor Psychotrauma en Barry Beijl, docent Integrale Beroepsvaardigheidstraining bij politie IJsselland. 

Peper&Zout vindt plaats in Regardz Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Het programma is toegankelijk voor studenten, docenten, raadsleden, cliëntenraden, (pleeg)ouders, professionals in de jeugdzorg en andere geïnteresseerden. Deze editie bestaat uit een film die begint om 17.45 uur, een diner en een gesprek. Het programma is gratis met uitzondering van het eten, dat is op eigen kosten tegen gereduceerd tarief. Aanmelden kan hier.

© Nationale Onderwijsgids