Scholieren De Ambelt uit Zwolle winnen prijs met anti-roken-video

Scholieren van Havo 1/3B van de Ambelt in Zwolle hebben een video gemaakt over de voordelen van niet roken. Ze laten zien dat je als je niet rookt je kleding fijner ruikt en dat je conditie beter is. De video is gemaakt in opdracht van de Smokefree Challenge. De scholieren hebben een half jaar lang niet gerookt of gevaped. Daarmee eindigde de klas, en ook vanwege de video, op de tweede plek in de challenge. Dat meldt RTV Oost.

Scholieren uit de eerste twee jaar van de middelbare school doen jaarlijks mee aan de Smokefree Challenge. Tijdens de challenge worden ze gemotiveerd om vooral niet te beginnen aan roken of vapen. Jorn, Job en hun klasgenoten besloten vorig jaar mee te doen aan de uitdaging. De hele klas deed mee aan de creatieve opdracht waarin ze besloten om een filmpje te maken.

Monteren 

Job is een echte editor in de dop, dus hij heeft de hele video gemonteerd. “Op school en thuis was ik daarmee bezig.” 

Niet roken of vapen 

Scholieren mogen tijdens de challenge ook niet roken of vapen. Het vierjaarlijkse scholierenonderzoek laat zien dat vijf procent van de 12-jarigen ooit een sigaret heeft aangestoken en opgerookt.

De klas van Jorn en Job kent geen rokers of vapers. Bij andere afdelingen van de school roken ze wel, maar niet in onze klas, zegt Jorn. Om en in de school geldt ook een algeheel rookverbod.

Gezond uitje 

De klas heeft een gezond uitje gewonnen met de deelname aan de challenge. Omdat de scholieren eerste zijn geworden van de regio kunnen ze ook nog naar de bioscoop. Omdat het schooljaar op zijn einde loopt kunnen we nog met de hele klas een uitje als afsluiting doen, zo stelt Job.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk