STAP-budget ondanks aangescherpte regels weer snel uitverkocht

Ondanks berichtgeving dat er minder interesse zou zijn voor STAP-budgetten vanwege de aangescherpte regels, zijn de cursussen ook deze ronde snel vergeven. In totaal duurde het anderhalf uur voordat alle subsidies op waren. Dat meldt mbo-today.

Het UWV stelt dat de openstelling van het STAP-loket afgelopen maandag goed is verlopen. Mensen konden vanaf 10.00 uur een beroep doen op de subsidie. Rond 11.30 hadden al meer dan 10.000 mensen zich aangemeld voor een cursus via het STAP-budget en was de pot van 10 miljoen euro daarmee ook op. De belangstelling was groter dan alleen deze mensen: op het hoogtepunt stonden er bijna 50.000 mensen in de wachtrij.

Aangepaste regels

Deze rond werden de regels voor het aanvragen van een budget aangescherpt. Omdat er signalen naar buiten kwamen over oneigenlijk gebruik van de opleidingen, besloot de overheid om enkel opleidingen die door het Ministerie van Onderwijs zijn goedgekeurd open te stellen. Daarom zijn er minder opleidingen dan voorheen, maar zijn deze kwalitatief wel beter.

Niet verwacht

De landelijk manager van STAP, Ronald van Zijp, was verbaasd over de hoge opkomst. Hij had niet verwacht dat het zo snel zou gaan met de aangepaste regels. Toch blijft het budget dus onverminderd populair.

In eerdere rondes bleek dat meer dan de helft van de aanvragers een opleidingsniveau van mbo 4 heeft afgerond. Ook in november is er nog een ronde voor het STAP-budget, met wederom een pot van 10 miljoen euro. Dit zal tevens de laatste keer zijn: vanaf volgend jaar wordt de opleidingssubsidie stopgezet.

Door: Nationale Onderwijsgids