Week 4: Lerarentekort, fictief festival en natuureducatie op locatie

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Kinderen vaker thuis, scholen bereiden ouders voor op gevolgen lerarentekort

Het groeiende lerarentekort in het basisonderwijs heeft allerlei gevolgen. Van tijdelijk grotere klassen, kinderen vaker thuis tot aan onbevoegden voor de klas. De Groeiling, schoolbestuur van 23 scholen in de Groene Hartregio, probeert de ouders daarop voor te bereiden.

Dinsdag: Zuyd Hogeschool en Adelante lanceren lectoraat Passende Revalidatiezorg

Adelante en Zuyd Hogeschool zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. Daarmee is in januari het bijzonder lectoraat Passende Revalidatiezorg van start gegaan. Het bijzonder lectoraat moet verschillende soorten revalidatiezorg beter op elkaar laten aansluiten. 

Woensdag: Leerlingen van Montessori College in Groesbeek maken regels voor fictief festival

60 leerlingen van het Montessori College in Groesbeek hebben op 18 en 19 januari regels opgesteld voor een fictief (pop)festival in de gemeente. Dit gebeurde in de raadzaal van het gemeentehuis.

Donderdag: Natuureducatie op locatie: Snoeien, wilgen knotten en harken

Kinderen van groep 7/8 van De Tweemaster uit Enkhuizen gingen op woensdagmorgen de natuur van het Zanddepot in en staken er de handen uit de mouwen. Een 12-jarige leerling riep uit dat dit veel beter was dan de aankomende Cito-toetsen.

Vrijdag: Kinderopvangorganisaties schakelen vaker incassobureau in

Incassobureaus GGN en Flanderijn eisen sinds de zomer van 2022 vaker geld op namens de kinderopvang dan voorheen. Sinds afgelopen zomer is het aantal openstaande bedragen dat ze namens de kinderopvang opeisen tussen de 15 tot 20 procent toegenomen. Duizenden ouders hebben betalingsachterstanden op de kinderopvang.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk