Natuureducatie op locatie: Snoeien, wilgen knotten en harken

Kinderen van groep 7/8 van De Tweemaster uit Enkhuizen gingen op woensdagmorgen de natuur van het Zanddepot in en staken er de handen uit de mouwen. Een 12-jarige leerling riep uit dat dit veel beter was dan de aankomende Cito-toetsen. Dat meldt het Noord-Hollands Dagblad. 

Leerlingen van lagere scholen uit Enkhuizen krijgen dit jaar voor de twintigste keer les in natuureducatie. Gedurende een week komen in totaal zo’n 250 leerlingen uit de omgeving groep voor groep langs om werkzaamheden op het terrein te verrichten en hun kennis van de natuur te vergroten. 

Niet toegankelijk voor publiek 

Het natuurgebied waar de kinderen naartoe gaan is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Maar nu is het nog ruim voor het broedseizoen en wordt er door de kinderen gesnoeid, geknot en geharkt.

Win-winsituatie 

Boswachter Mikal Folkertsma vindt het heerlijk om de kinderen de natuur in te sturen met een doel. “Door de wilgen te knotten, blijven deze langer leven. Het snoeien van de vlier voorkomt overwoekering. Het is een mooie win-winsituatie, want het gebied wordt onderhouden en de kinderen krijgen deze mooie ervaring in de natuur.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk