Cabaretier Yora Rienstra maakt met documentaire kans op Onderwijsprijs

De NPO-documentaire Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs van cabaretier Yora Rienstra is genomineerd voor de Publieksprijs Nationale Onderwijsfilms 2022. Dat meldt de Stichting NIVOZ, die zich hard maakt voor verbetering van het Nederlandse onderwijs, op haar website.

Rienstra maakte voor de NPO een film waarin zij verkent hoe het is om gay te zijn op een religieuze school. Zij wil weten wie die jongeren zijn voor wie de situatie soms zo hopeloos voelt dat bij hen depressies en zelfmoorden vaker voorkomen dan bij andere jongeren. De documentaire is nog te zien op de website van de NPO.

Wim Sonneveldprijs 

De cabaretier en programmamaakster heeft vier soloprogramma’s op haar naam staan en won in 2009 de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Ze is een van de presentatoren van het VARA-programma RamBam en maakte voor de VPRO de serie Heel Holland Dakloos.

Andere genomineerden 

Andere genomineerden zijn de films De fantast van HKU-student Rosa Meijer, Kansen zijn te koop van Sander Schimmelpenninck en Waarom bleef je niet voor mij?, waarin vier scholieren vertellen hoe de zelfmoord van een van hun ouders hun leven beïnvloedde. De titels zijn gekozen door een jury die bestaat uit experts van Eye Filmmuseum, het Nationaal Onderwijsmuseum en het vakblad Van12tot18.

Het publiek mag tot 3 oktober de stem uitbrengen voor de prijs, die bestaat uit een beeldje. De prijsuitreiking van de Nationale Onderwijsfilm 2022 vindt plaats op 7 oktober in het Dyade Visma Onderwijs Experience in Utrecht.

Door: ANP