Hoger Onderwijs voor Ouderen in Rotterdam gestopt

De Erasmus Universiteit in Rotterdam is gestopt met het aanbieden van Hoger Onderwijs voor Ouderen. Ouderen konden er cursussen volgen over bijvoorbeeld klimaatverandering, Rusland of de geschiedenis van tolerantie, maar dat kan financieel niet meer uit. Sinds de uitbraak van het coronavirus vonden alle cursussen online plaats en daar was veel minder animo voor. Dit meldt PZC. 

Ouderen balen ervan en laten van zich horen via het reactieformulier op de website van het Hoger Onderwijs voor Ouderen. Ze noemen het spijtig, schandalig, nalatig en waardeloos dat de curusssen zijn gestopt. Emeritus hoogleraar Harm Bart is net zo boos, want nu missen de jaarlijks 1.500 tot 2.000 ouderen uit de regio Rotterdam een manier om hun horizon te verruimen. 

Onlangs is ook de Radboud Universiteit in Nijmegen gestopt met het Hoger Onderwijs voor Ouderen. Voorzitter Ineke van Oosten van HOVO Nederland zegt dat het erop lijkt dat universiteiten geen prioriteit meer geven aan seniorenonderijs, gezien de kosten die ermee gepaard gaan.

Dure alternatieven 

De Erasmus Universiteit zegt dat het geen kwestie van geld is, maar een kwestie van uitsluiten. HOVO zou voor de hoogopgeleide, witte Nederlander zijn en daar wil de universiteit zich los van maken. Daarnaast zijn er voloende reguliere opleidingen en masterclasses van de Erasmus Academie waar ouderen ook terechtkunnen. Dat is volgens hoogleraar Bart echter geen oplossing. De cursussen die HOVO bood kostten een paar honderd euro, maar voor dergelijke opleiding aan de Academie betalen mensen soms duizenden euro’s.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky