Datacentersector start met eigen opleiding om personeelstekort terug te dringen

Brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) en Eduvelopment lanceren een gloednieuwe brancheopleiding: Data Center College. Het initiatief is in het leven geroepen om professionals uit andere sectoren om te scholen tot Data Center Professional om het tekort in de datacentersector terug te dringen. De opleiding is opgezet in nauwe samenwerking met Schneider Electric middels modules uit haar Energy University. Daarnaast heeft de opleiding een eigen examencommissie, waarin diverse partijen uit de branche zitting nemen. Dit meldt de Dutch Data Center Association.

Mede als gevolg van de coronacrisis is er een toename van het aantal werkzoekenden ontstaan. De brancheopleiding biedt kansen om mensen met de juiste competenties snel weer aan het werk te krijgen en om vraag en aanbod van talent bij elkaar te brengen. In de datacenterbranche is namelijk enorm veel vraag naar technisch personeel.

In drie maanden tijd worden werkzoekenden omgeschoold en aan een nieuwe werkgever gekoppeld. De eerste twee maanden gaan studenten aan de slag met online leermodules, die grotendeels worden verzorgd door kennis- en educatiepartner Schneider Electric, door middel van haar Energy University. Er is speciale aandacht voor beschikbaarheid, redundantie, koeling en energievoorziening. Daarnaast krijgen de studenten coaching en lopen ze de derde maand fulltime stage bij de werkgever. Studenten die het traject succesvol afronden ontvangen een DDA-branchediploma. Er zijn mogelijkheden dat sociale instanties de kosten dekken voor zowel de opleiding als de stage.

Examencommissie

De kaders van de opleiding en het bijbehorende examen zijn zorgvuldig getoetst bij de DDA Examencommissie. Hierin nemen diverse partijen zitting, te weten DDA, Smartdc, Interxion, CBRE en Unica. De commissie komt tweemaal per jaar samen om de kaders van het examen te evalueren. Op deze manier wordt de kwaliteit van het examen geborgd en up-to-date gehouden.  

Voor meer informatie, zie de website van Data Center College.

Door: Nationale Onderwijsgids