FD: populariteit opleidingen voor kunstmatige intelligentie neemt toe

Kunstmatige intelligentie (AI) speelt een steeds grotere rol in de samenleving. Ook bij opleidingen neemt de interesse toe. Uit een rondgang van het Financieel Dagblad langs universiteiten en hogescholen blijkt dat opleidingen over AI een groeiende populariteit kennen. Daarnaast weten bedrijven deze opleidingen goed te vinden voor praktische opdrachten, meldt NOS.

In de rondgang werd onder andere gevraagd naar het aantal inschrijvingen. Dat gaat wel om de voorlopige cijfers, want (aankomende) studenten hebben tot mei de tijd om zich in te schrijven voor een studie. Vooral de Engelstalige opleidingen zien een stijging in het aantal inschrijvingen.

Zichtbare stijging 

Om een voorbeeld te geven: de Breda University of Applied Sciences begon in 2021 met een opleiding over kunstmatige intelligentie. Toen waren er in totaal zestien aanmeldingen. Dit groeide uit tot 160 in 2023 en voor het komende schooljaar hebben al meer dan 300 studenten zich aangemeld.

Ook de Universiteit van Amsterdam ziet een toename in het aantal aanmeldingen voor hun AI-opleiding. Voor de bachelor AI stijgt het aantal aanmeldingen van 88 in 2019 naar 131 nu. De master AI doet het ook goed: die steeg in het aantal aanmeldingen van 96 naar 179. 

Niet alleen studenten zijn steeds geïnteresseerder in een opleiding over AI. Uit de rondgang blijkt ook dat bedrijven hun weg naar deze opleidingen steeds vaker weten te vinden. Die kloppen aan om de opleidingen praktijkopdrachten voor studenten aan te bieden. 

Engelstalig

Bij de Rijksuniversiteit Groningen is ook een stijging in het aantal aanmeldingen zichtbaar. Dat gaat over de Engelstalige opleiding. Er zijn vooralsnog geen extra aanmeldingen voor de Nederlandstalige opleiding. Ook bij de Hogeschool van Amsterdam ziet de Nederlandstalige master slechts een kleine stijging.

Door: Nationale Onderwijsgids