Nominaties Grote Poëzieprijs bekend

Dichtbundels van Ellen Deckwitz, Asha Karami, Vrouwkje Tuinman, Peter Verhelst en marwin vos maken kans op De Grote Poëzieprijs. Gisteravond werd de shortlist van nominaties bekend gemaakt tijdens het literaire programma ‘De Poëzieclub presenteert’ in Perdu in Amsterdam. Dit meldt Prijs de Poëzie.

De Grote Poëzieprijs is de prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont jaarlijks de beste bundel van het voorgaande jaar met een bedrag van 25.000 euro. De genomineerden verdienden hun plek op de shortlist met de volgende bundels: 
 
  • Hogere natuurkunde - Ellen Deckwitz, verschenen bij Uitgeverij Pluim
  • Godface - Ahsa Karami, verschenen bij De Bezige Bij
  • Lijfrente - Vrouwkje Tuinman, verschenen bij Cossee
  • Zon - Peter Verhelst, verschenen bij De Bezige Bij
  • het leven van de sterren – marwin vos, verschenen bij het balanseer
 
De jury, die bestaat uit Roos Van Acker, Germanist, tv-presentator, radiomaker en zangeres; Noraly Beyer, oud-nieuwslezer van het NOS Journaal en de Wereldomroep; Anna de Bruyckere, schrijver van poëzie, toneel, essays en verhalen; Babs Gons, schrijver, performer en stuwende kracht achter een flink aantal spoken word-initiatieven en Kila van der Starre, literatuurwetenschapper en poëziecriticus, kreeg 118 dichtbundels ter beoordeling binnen.
 
De jury concludeert dat de hedendaagse poëzie spannend is: “Veel dichters durven het experiment aan te gaan, waardoor ze de grenzen van het genre oprekken. In de 118 deelnemende dichtbundels is een veelheid aan stemmen en benaderingen te lezen. Van zeer lyrisch tot onpersoonlijk en zakelijk, van breed uitwaaierend tot beknopt, van essayistisch tot abstract en impressionistisch, van miniatuurtjes die elk op zichzelf staan tot bundels die één groot verhaal vertellen. Veel dichtbundels zijn uitgesproken en geëngageerd. De inzendingen beslaan een breed scala aan onderwerpen, waarbij het politieke niet geschuwd wordt en het in het bijzonder opvalt dat klimaatverandering zich sterk geworteld heeft in het poëtisch bewustzijn.”
 
De Grote Poëzieprijs wordt samen met De Gedichtenwedstrijd georganiseerd onder de noemer Prijs de Poëzie. De winnende bundel wordt op 21 maart 2020 - Wereld Poëziedag - bekendgemaakt in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam.
 

Awater Poëzieprijs

Tijdens het programma in Perdu kreeg dichter Mischa Andriessen voor zijn bundel Winterlaken de Awater Poëzieprijs 2019 overhandigd door redacteur Vicky Franken. De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse prijs van poëzietijdschrift Awater ter waarde van 500 euro. Voor de toekenning van de prijs kozen 27 Nederlandse en Vlaamse uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids